Trgovanje plemenitim metalima na berzi

Trgovanje plemenitim metalima na berzi prema mnogim mišljenjima predstavlja jedan od najstabilnijih i efektivnijih instrumenata štednje kapitala. Ovde se na prvom mestu misli na  investiranje kapitala u plemenite metale, a među prvima se to odnosi na zlato i srebro. Ostali plemeniti metali su manje zastupljeni, uglavnom zbog svoje cene, ali i zbog toga što je potražnja za njima u svetu manja, odnosno, ne spadaju u najtrgovanije finansijske derivate. To znači da je trgovanje plemenitim metalima na berzi uglavnom zastupljeno u trgovanju zlatom, ali sve više i srebrom, pogotovu ako se zna da je cena srebra mnogo pristupačnija za širi auditorijum trgovaca. Danas gotovo svako zainteresovano lice može dobiti pristup globalnom tržištu zlata i investirati svoja sredstva u ovaj plemeniti metal. Šta više, zlato može biti ne samo mrtva težina već i procentni depozit. Može se koristiti zlato u trgovinskim transakcijama, koje daju opipljivi profit, što znači nešto drugo od kupovine i prodaje zlata u fizičkom obliku. Zato je vrlo efikasno investirati u zlato u periodu krize, kada drugi investicioni instrumenti ne mogu dati iste rezultate.

Kada je trgovina plemenitim metalima na berzi u pitanju potrebno je istaći da je zlato najstarija i najefektivnija mera kapitala i dimenzija bogatstva, mada su i drugi plemeniti metali su korišćeni za istu svrhu. Generacije su se izmenile, ali je za sve njih zlato bilo zajednički ekvivalent kao sredstvo plaćanja i roba u isto vreme. Poznati “zlatni standard” je napravio ogroman uticaj na razvoj svetske ekonomije tokom devetnaestog i dvadesetog veka i zlato je bilo glavni svetski valutni sistem sve do 70-ih godina dvadesetog veka. Zbog ovih operacija plemeniti metali su bili pod striknom kontrolom. Generalno, transakcije su vođene na nivou država, monetarnih vlasti i međunarodnih finansijskih organizacija. Međutim, kao posledica kontradikcija unutar sistema, desile su se kvalitativne promene i valutne stope su postale nestabilne. Kao posledica toga, uloga zlata se promenila, na pravnoj osnovi je bila isključena iz prometa svetskih valuta, zatim je počela liberalizacija transakcije zlata, proširena su prava individualaca u vezi fizičkog posedovanja metala. Tržište plemenitog metala ili trgovanje plemenitim metalima na berzi je bitno promenjeno, i to ne samo struktura tržišta, već i njeni članovi i linija operacija. Iako danas, zlato nije više objekat isplate, ono nije napustilo sistem ekonomskih odnosa. Danas je svetsko tržište zlata, ali i tgovina plemenitim metalima na berzi, uopteno posmatrano, zapravo kompleks međunarodnih tržišta, koja su gotovo nezavisna od državnih kontrola. Sve skupa, ovo garantuje 24-časovno globalno trgovanje plemenitim metalima na berzi i njihovim derivatima.

Trgovanje plemenitim metalima na berzi se praktično odvija na međunarodnim tržištima zlata i drugih plemenitih metala koja su locirana gradovima kao što su Cirih, Hong-Kong, London, Njujork, Dubai. Ovo su ujedno i najveći svetski centri za ovu vrstu trgovine, a važno je istaći da su nametnuti i strogi uslovi veoma malom broju učesnika na tržištu. Oni su obično velike banke i specijalizovane kompanije, koje imaju dobru reputaciju i kreditnu sposobnost. Spektar mogućih transakcija na međunarodnom tržištu je veoma širok. Nema poreza i carinske kontrole. Velike operacije sa plemenitim metalima se izvode 24 sata dnevno, što je obezbeđeno širokom mrežom klijenata povezanih sa tržištom zlata. Pored toga što se trgovanje plemenitim metalima na berzi odvija na legalan i potpuno organizovan način, ipak se često pojavljuju i crna tržišta zlata i ostalih metala. Crna tržišta se najčešće susreću u nekim zemljama Azijskog regiona. Njihova pojava proizilazi iz totalne vladine kontrole operacijama sa zlatom. Crna tržišta praktično  koegzistiraju sa zatvorenim tržištima, a zatvorena tržišta su forma nekog od domaćih radikalno organizovanih tržišta, gde je uvoz i izvoz zlata zabranjen i gde zbog visine taksi trgovina plemenitim metalima nije profitabilna jer domaća cena prelazi svetsku cenu zlata. Prema tome, jasno je da postojanje organizovanog berzanskog tržišta predstavlja sigurnost i zaštitu kapitala od netržišnih malverzacija, a to je jedna od najvažnijih uloga koju ima trgovanje plemenitim metalima na berzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *