Razvojne faze trendova

Kada je kretanje tržišta u pitanju, analitičari se pridržavaju definicije o postojanju tri tipa kretanja cena – primarna, sekundarna i minorna. Međutim, praksa je pokazala sofisticiraniju klasifikaciju prema kojoj primarna kretanja predstavljaju dugoročna kretanja cena u bullish ili bearish trendu, ali uz jednu vrlo važnu osobinu. Ta osobina čini suštinsko usmerenje u kretanju tržišta i glasi – kada se jednom uspostavi primarni trend on može biti promenjen samo uspostavljanjem novog primarnog trenda. Još značajnije je da se za primarno uzima definisanje trenda koji se sastoji od tri faze i to:

  1. Za bullish trend prva faza koja se naziva akumulacija (vrlo je slična zadnjoj fazi bearish ciklusa), a karakteriše je ekstremni pesimizam koji vlada na samom početku bullish faze. (Na primer: vesti sa tržišta su loše kao i procene kretanja marketa takođe, mada u tom trenutku sposobni investitori počinju kupovati “jeftinije” jer malo ko želi da kupuje. Cene usled povremene kupovine polako počinju da rastu nakon što dotaknu dno. Posle prvog ponovnog pada cena pesimisti ponovno konstatuju da bearish ciklus nije završen, ali dalja analiza će otkriti da je ovo samo korekcija cene bullish ciklusa. U tom trenutku će cena sekundarnog trenda biti iznad prethodnog dna, a posle kraćeg vremena početi rast cena, odnosno, bullish ciklus će se potvrditi).
  2. Druga faza primarnog bullish ciklusa ili Veliki rast, što joj je naziv, jeste najduža i cene tokom nje najviše rastu. Poboljšavaju se makroekonomski uslovi, zarade počinju rasti i nazire se optimizam.
  3. Treću fazu bullish ciklusa ili Bubble, kako je njen popularni naziv među trejderima, karakterišu pojave znakova inflacije pa je uglavnom karakteriše visoki volumen trgovanja jer vlada veliko poverenje u tržište, odnosno, inicijalni trend.

U slučaju bearish trenda prva faza je tzv. „rasprodaja“ koja praktično označava početak bearish ciklusa. (Na primer: iz izvora medija često ništa ne ukazuje na početak i masa i dalje kupuje dok edukovani investitori polako počinju rasprodaju i cene polako počinju da klize nadole. Dok cene padaju počinje neverica da je bearish ciklus započeo, a čak mnogi analitičari i dalje predviđaju nastavak bullish ciklusa nakon korekcije. Tada nastupa vrlo naglo i brzo oporavljanje cena, ali se vrh cena formira na nešto nižem nivou od početnog pre pada. Ako cena nakon toga padne ispod prethodne najniže vrednosti bearish ciklus je tada potvrđen i tako počinje druga faza. Druga faza primarnog bearish trenda ili Veliki pad je slična kao kod druge bullish faze, najduža je i u tom trenutku se trend identifikuje kao silazni, smanjuju se procene zarada, ekonomski uslovi se pogoršavaju, rasprodaja se nastavlja bržim tempom itd. Treća faza primarnog bearish ciklusa koja se popularno naziva „razočaranost“ nastupa pred sam kraj bearish trenda, prevladava pesimizam i niko neće da kupuje, ali se rasprodaja ipak nastavlja na padu cena. Poslovne vesti su loše i nema investitora, market nastavlja sa padom dok se sve loše vesti praktično ne ugrade u cenu. Nakon toga ciklus kreće ponovno itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *